lauantai 22. maaliskuuta 2014

Ukrainalaisen äärioikeistopuolue Svobodan puolueohjelman tarkastelua

Yksi Ukrainan parlamentissa istuvista puolueista on äärioikeistolainen Svoboda. Ajattelin tässä lyhkäisesti tarkastella Svobodan puolueohjelmaa libertaari-perspektiivistä.

Alla olevat kohdat ovat tai ovat joskus olleet osana Svobodan puolueohjelmaa:


 • Lustration of state authority: publication of lists of all Soviet KGB agents that served or continue to serve in Ukraine, dismissal of such people as well as members of the former Communist Party of the Soviet Union from state leadership positions, replace them with graduates of the Ukrainian universities
Kommentti: Tällaista on itseasiassa vaadittu Suomessakin, siis ns. "Tiitisen listan" julkistamista. Sinäänsä voisi puhdistaa ilmapiiriä, jos on koettu, että edesmennyt hallinto on alistanut ukrainalaisia.

---


Kommentti: Mitähän tämä oikein tarkoittaakaan? Ukraina-vastaisten mielipiteiden kriminalisointia? Ajatusrikos, anyone?

---


Kommentti: Kansallisuuden myöntämiseen on suhtauduttava harkiten, jos sen avulla voidaan hakea julkisiin virkoihin tai saada sosiaaliavustuksia.

---

Kommentti: Janukovits on ilmeisesti täysin Kremlin ohjausnuoran varassa, joten tämä on järkeenkäypää.

---
 • Ban on abortion, except in cases of medical necessity, or rape;[74][103] and imprisonment from three to seven years for those who violate this ban[103]
Kommentti: Ukraina on hyvin lähellä Puolaa, ja Puolassa huseeraa katolinen kirkko, joka on aborttivastainen. On jännä miten nationalisti- ja oikeistopuolueet saavat itsensä aina linjaan jonkin kristinuskon autoritäärisen suuntauksen kanssa. Itsehän kannatan aborttioikeutta, koska jokaisella on oikeus omaan ruumiiseensa. Mm. Ceaucescun kommunistisessa Romaniassa oli myös aborttikielto.

---

 • Criminalization of public promotion of abortions or calls for abortions (by introducing a fine for doing so)[103]
Kommentti: Eli sen lisäksi, ettei aborttia saa tehdä, tulee siihen kannustaminenkin tehdä rangaistavaksi. Selväh!!

---

Kommentti: "To arms in Dixie" jumalauta! Komppaan!

---


 • Cancelling taxes on Ukrainian language products — films, music and literature — and instead imposing taxes on non-Ukrainian language products.[104] The proceeds obtained this way will be channeled into developing Ukrainian language products[104]
Kommentti: Eli kumotaan verot ukrainalaiselta kulttuurilta, ja asetetaan veroja ulkomaiselle kulttuurille. Tästä saadut verovarat kanavoidaan sitten ukrainalaiselle kulttuurille. Mitäpä jos sama tehtäisiin Suomessa? Hollywood-elokuvista ja Harry Pottereista saadut verot kanavoitaisiin Jari Tervolle ja YLE:n "Uusi Päivä" saippuasarjalle. Ei helvetti!


---


 • Nationalization of major enterprises,[104] greater state control of the banking system and a ban on privatization of land[74]
Kommentti: Raaputa nationalistia, niin alta paljastuu kansallissosialisti eli natsi.

---


Kommentti: Niin, Putin-setä on sielä kaasuhanan toisessa päässä. Tarkoittaa käytännössä sitten ydinvoimamyönteistä politiikkaa.

---

 • The development of competitive industries, particularly food processing and aircraft engineering, shipbuilding, machine-tool construction, machine manufacturing, the military industrial complex and the aerospace industry[104]
Kommentti: Ukraina on kärsinyt siitä, että Neuvostoliiton tuotantojärjestelmä oli hajautettu eri neuvostosatelliitteihin. Esim. yhteen laivaan tarvittavia osia saatettiin tuottaa Virossa, Valko-Venäjällä ja Kazakhstanissa. Ukrainaan ei todennäköisesti ole jäänyt mitään riittävän kokonaista teollisuuden osaa, jolla vaikuttaa positiivisesti maan talouteen.

Samoin Svobodan politiikasta paistaa läpi myös äärioikeiston halu sotavarusteluun (military industrial complex).

---

 • Ban on the import of the food products that are also produced inside Ukraine and import only exotic food that is not domestically grown[104]
Kommentti: Tuontitullit ja rajoitukset tappavat suhteellisen edun -periaatteen, joka on tärkeää valtioiden välisen yhteistyön, työnjaon ja vaurastumisen suhteen.

---

Kommentti: Miksi? Eikö henkilön ulkonäöstä ja nimestä voi päätellä jo jotakin? Tietysti pitää huomata, että kyseessä on entinen neuvostokäytäntö, joten tästäpä saa hyvän lyömäaseen suomalaisia anti-rasistisia vasemmistoliberaaleja ja vihervasemmistolaisia vastaan.

---


 • Ban on adoptions by non-Ukrainians of Ukrainian children[58]
Kommentti: Jotkin Afrikan maat ovat kieltäneet adoption länsimaihin, jotka hyväksyvät homoparien adoption. Näen jollain tapaa katolisen kirkon kosketuksen tässä asiassa. Voi olla ihan hyvä asia adoptoitavan lapsen kannalta. Pitäisi olla oikeus ns. traditionaaliseen heteroseksuaaliseen perhemalliin.

---

 • Preferential treatment for Ukrainian students in the allocation of dormitory places, and a series of similar changes to existing legal provisions[58]
Kommentti: Ovatko ei-ukrainalaiset jonkinlainen ongelma Ukrainan korkeakoulujärjestelmässä?

---

 • Ordained persons should have no right to be elected to state authorities or local self-government authorities[65]
Kommentti: Ajaisiko valtion ja uskonnon erottaminen saman asian?--- Kommentti: Mistäs nyt tuulee? Ilmeisesti arvonlisäverolla ja marxilaisella työnarvo -teorialla on jotain yhteistä. Asiaa pitää tutkia tarkemmin.

---

 • Farmlands are to be state-owned and given to farmers in hereditary use[2]
Kommentti: Entisissä neuvostosatelliiteissa on ollut ongelmana se, että länsimaalaiset suursijoittajat ovat ostaneet vapaille markkinoille tullutta maatalousmaata halpaan hintaan. Mm. Ikean Kampradin kerrotaan omistavan merkittävä pinta-ala Puolan maatalousmaata. Toisaalta Kampradin kerrotaan myös modernisoineen puolalaista maataloutta merkittävästi, joten maatalousmaan valtio-omisteisuus on kyseenalaista.

 ---

 • The state is to implement a firm pro-family policy[2]
Kommentti: Tarkoittaa käytännössä mitä?

---


Kommentti: Sinäänsä ihan kannatettavaa. Miksi yhteiskunnallisesta kokeilusta, joka epäonnistui täysin, pitäisi olla mitään muistoja jäljellä?

---


 Kommentti: Pata kattilaa soimaa. Ukrainalaisten tulisi pyytää anteeksi 1800-luvun juutalaisiin kohdistuneista pogromeistaan. Ehkäpä Stalinin aikaansaama keinotekoinen nälänhätä Ukrainassa, siis holodomor, oli Jumalan kosto ukrainalaisille siitä, että koskivat Hänen valittuihinsa.

---


 Kommentti: Niin, Ukraina on ikävällä tavalla EU:n ja Venäjän välissä. On valittava kumpaan blokkiin kuulutaan.

---


 • An explicit guarantee of accession to NATO within a set period of time[2]
Kommentti: Nähtäväksi jää olisiko Putin niin tyhmä tai röyhkeä, että ottaisi haltuun koko Ukrainan. Itse suhtaudun myönteisesti siihen, jos Ukrainan itäosat liittyvät Venäjään tai haluavat muodostaa venäjämielisen Itä-Ukrainan valtion. Sen sijaan jos Putin etenee Itä-Ukrainasta Länsi-Ukrainaan, niin NATO voi olla ihan hyvä valinta länsiukrainalaisille. Silloin suosittelisin NATO:a myös suomalaisille, koska Putin harjoittaa selkeästi ekspansiivista politiikkaa.


SUMMA SUMMARUM

Svobodan ohjelma on tyypillinen äärioikeisto-ohjelma, jossa seuraavia elementtejä:

 • Halutaan suojella ukrainalaista maanviljelyä ja tuotantoa ulkomaiselta kilpailulta samalla kurjistaen taloutta entisestään.
 • Otetaan autoritääris-kristillisiä asenteita mm. aborttia vastaan. Timo Soini, anyone?
 • Promotoidaan militärismiä sotateollisuuden ja NATO:n muodossa.
 • Otetaan kantaa henkilöiden etnisyyteen ja kansalaisuuden myöntämiseen.
 • Tehdään selvä pesäero kommunistiseen menneisyyteen liittyen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti