tiistai 25. maaliskuuta 2014

Suomi (ja koko Eurooppa) vaaran vyöhykkeellä


Maailmantalous elpyy. Suurimpina kasvajina ovat "uudet taloudet", NEXT11 ja BRIC -maat. Perässä tulee anglo-maailma USA:n, Kanadan, Iso-Britannian ja Australian vauhdittamana.

Sen sijaan Eurooppa kituuttaa Saksaa ja Iso-Britanniaa lukuunottamatta. Samoin Suomi.

Se mitä tässä nyt yritän sanoa on se, että kun muualla talous nousee, Eurooppa pysyy paikoillaan tai taantuu.

Espanjan valtionvelka kasvaa ja hipoo ennätyksiä. Kreikalle suunnitellaan kolmatta tukipakettia. Italiassa pienyrityksiä kaatuu kriisin seurauksena ennätysmääriä. Ranskan taloudellinen "kehitys" ei päätä huimaa. Kiinalaiset valtaavat Peugeotia.

Suomen teollisuus ja vienti supistuvat. Työttömyys kasvaa. Suomeen kohdistuvat sijoitukset ulkomailta ovat vähäisiä. Konekanta vanhenee ja investointihalukkuus laskee. Suomalaisen työn hinta nousee kovasti.

Lyhyesti sanottuna Suomi ja koko Eurooppa on edelleen vaaran vyöhykkeellä.


SUMMA SUMMARUM

Kuristusrengas Euroopan ja Suomen talouden valtimoiden ympärillä ei ole hävinnyt mihinkään, vaan itse asiassa se kuristaa yhä voimakkaammin.

Talousliberaalit ja libertaarit tietävät keinot tilanteesta selviytymiseen, mutta vallalla olevan vasemmistoliberalistisen ja pehmososialistisen "hyvinvointi"valtio -ajattelun vuoksi näitä keinoja ei juuri ehdoteta politiikassa.

Päinvastoin. Markkinaehtoisen, ei-julkisen talouden supistumista yritetään kompensoida sitä yhä enemmän kuristavilla toimenpiteillä, kuten veronkorotuksilla.

Eurooppa ja Suomi taantuvat hiljalleen, hiljalleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti