tiistai 11. maaliskuuta 2014

Kyllä kelpaa olla julkisella töissä - tsekkaa Finnairin ja Helsingin kaupungin palkat!

Maapalvelut saavat 3800 e/kk, matkustamohenkilökunta 4100 e/kk (mediaaneja). Lähde: YLE.

Helsingin kaupungin virastojen johtajien vuosipalkka taas on lähes poikkeuksetta yli 100 000 euroa. Lähde: Metro.fi.

---

Muistakin palkoista voisin tässä puhua, vaikka sairaanhoitajien 2500-4000 e/kk tasoisista, raitiovaununkuljettajan 2900 e/kk, ja lukio-opettajan 4000 e/kk.

Samoin ev. lut. kirkon piispat tienaavat lähes poikkeuksetta 100 000 euroa vuodessa. Ei ihme, että liturgia on vaihtunut kristillisyydestä vasemmistoliberalismiin noilla palkoilla.


SUMMA SUMMARUM 1

Mainittakoon, että kaikki em. palkat ovat tavalla tai toisella julkisen sektorin tukemia. Markkinaehtoisia ne EIVÄT OLE.

Julkisen sektorin kovat palkat ovat yksi syy Suomen heikentyvään taloudelliseen tilaan. Palkat katetaan vero- tai velkarahalla. Verotus ja velkaantuminen vähentää kuluttajien ostovoimaa, jolloin talous heikkenee. Palkkaa saavat enää ne, joille sitä veroilla kerätään.

SUMMA SUMMARUM 2

Olisiko aika jo yksityistää Finnair? Finnair on muuttunut samanlaiseksi suojatyöpaikaksi kuin muutkin vastaavat valtionyhtiöt.

Entäpä sairaanhoito ja koulutus - "sosiaalivaltion tukijalat"? Olisiko aika kokeilla vähän vapaampia markkinoita?

Miten sitten ev. lut. kirkko, jonka jäsenistä alle 1/5-osa osallistuu sen aktiviteetteihin säännöllisesti? Luterilaisen kirkon ja valtion yhteenliittänyt Kustaa Vaasa on ollut kuolleena jo useita vuosisatoja, eikä Ruotsi-Suomen kuningaskuntaa enää ole. Voitaisiinko jo tehdä kuten Norjassa, että erotettaisiin kirkko ja valtio toisistaan?

1 kommentti:

  1. "Entäpä sairaanhoito ja koulutus - "sosiaalivaltion tukijalat"? Olisiko aika kokeilla vähän vapaampia markkinoita?"

    Mikä tahansa terveydenhoidon muoto, joka käytännössä ja todistetusti parantaa väestönlaatua, on kannatettava muoto. Yksilöillä pitäisi aina säilyä motivaatio pitää omaa kondistaan yllä, muuten kaikki perusterveydenhoito on pelkkää tekohengitystä.

    Mitä mieltä itse olet palvelusetelimallista?

    Se ihanne, että jokaisesta voi tulla mitä tahansa oman yritteliäisyyden myötä, on mielestäni sen verran tärkeä seikka ihmisten motivoimisessa tuotteliaaseen toimintaan, että jos veroja pitää jotain asia varten maksella, niin maksuton koulutus on yksi parhaista kohteista. Kansalaisten sivistyksen taso on pitkässä juoksussa koko kansan etu.

    VastaaPoista