perjantai 21. maaliskuuta 2014

Koottuja palasia Ukrainasta

Prologi

Ukrainan nykytapahtumat ovat edelleen osa Neuvostoliiton hajoamisprosessia. Viimeisimpiä pystyssä olleita Lenin-patsaita on kaadettu. Länsiukrainalaiset haluavat päästä eroon jälkisosialistisesta hallintomallista, siis valtio-ohjatusta oligarkiasta.

Signaaleja tällaisesta kehityksestä nähtiin jo ns. oranssissa vallankumouksessa 2004-2005, jolloin presidentiksi valittiin liberaali, länsimielinen Viktor Yushchenko. Kreml tai sitä lähellä olleet tahot kostivat tämän ja myrkyttivät Yushchenkon, joka kantaa myrkytysarpia kasvoissaan vielä tänäkin päivänä.

Lisäksi Ukrainan parlamentin nykykokoonpanossa 32 paikkaa 449 paikasta miehittävät kommunistipuolueen edustajat.

Ukrainan vallanvaihdos uhka Kremlille ja Venäjän oligarkeille

Ukrainan tilanne on uhka Kremlille ja Venäjän oligarkeille, koska Venäjällä on sama poliittinen järjestelmä käytössä, kuin mitä Ukrainassa oli ennen nykyistä vallanvaihdosta. Putinilla ja Venäjän oligarkeilla on ainakin alitajuinen pelko siitä, että samanlainen vallanvaihdos voisi toistua Venäjällä.

Ukrainan nykyvalta

Ukrainan uusi pääministeri on kaupallisen koulutuksen saanut Arseni Jatsenjuk. Hän edustaa keskustaoikeistolaista Batkivshchyna -puoluetta. Julia Timosenko kuuluu samaan puolueeseen.

Nationalistien rooli Ukrainan vallanvaihdoksessa

Lännen vasemmistolainen media on kauhistellut ukrainalaisen äärinationalistisen "Oikean Sektorin" roolia vallanvaihdoksessa. On totta, että Oikean Sektorin aktivistit saattoivat olla merkittävässä roolissa Maidanin aukion protesteissa. Sittemmin Oikean Sektorin aktivistien kerrotaan matkanneen busseilla Kiovan ulkopuolelle valtaamaan kaupungintaloja.

Fasistipelkoiset venäläismieliset alueet Ukrainan itäosissa ovat käyttäneet tätä tekosyynä venäläisavusteisiin suojaustoimiin. On kuitenkin kyseenalaista, pystyisikö n. 5000 hengen vahvuinen Oikea Sektori valtaamaan Ukrainan itäosien kaupunkeja.

Lähtökohtaisesti Oikean Sektorin muodostama "uhka" on olemassa vain länsimaisen vasemmistolaisen median ja Putinin Venäjän mielissä.

Lännen rooli Ukrainassa

Esimerkiksi USA:n Venäjä-strategiaan kuuluu Venäjän vaikutuspiirin maantieteellinen rajoittaminen. Tämä rajoittaminen tapahtuu toimimalla aktiivisesti Venäjän ympärysvaltioiden hallitusten kanssa, jotta ne pitäisivät USA:ta preferoituna yhteistyökumppaninaan Venäjän sijasta.

Joidenkin tietojen mukaan poliiseja oli palkattu ampumaan Maidanin aukion mielenosoittajia Kiovassa, jotta vallanvaihdos tapahtuisi. On kyseenalaista, kuka heidät palkkasi. Oliko kyse täysin Ukrainan sisäisistä voimista, vai oliko lännellä jonkinlainen rooli siinä?

SUMMA SUMMARUM

Lähtökohtaisesti Ukrainan tilanne on siis uhka Kremlille ja Venäjän oligarkeille. Ukrainassa - tai ainakin sen länsiosissa - on kumottu sama hallintojärjestelmä (=valtio-ohjattu oligarkia) kuin mikä on nyt käytössä Putinin Venäjällä.

1 kommentti:

  1. Jokaisen paskavaltion kansalaiset ovat saaneet ahdinkonsa aikaan omalla passiiviisuudellaan. Etatistisen valtion takaa löytyy aina se määrällinen enemmistö, joka on mielummin laittanut päänsä hiekkaan silloin, kun olisi pitänyt keinoja kaihtamatta kumota kansalaisten edunvalvojasta omien etujensa haalijaksi muuttunut valtiovalta. Äärimmäisenä tämä lammasmaisuus ilmenee Pohjois-Koreassa.

    Sitä saa mitä tilaa.

    VastaaPoista