lauantai 8. maaliskuuta 2014

Kokoomus EI OLE libertaaripuolue, ei edes markkinaliberaali

Kokoomus on libertaarisesta perspektiivistä erikoinen puolue. Ennen niin yksilökeskeinen ja markkinaliberaali puolue on linjaltaan kääntynyt enemmän oikealta vasemmalle. Tämän ovat muutkin libertaaribloggaajat huomanneet.

Suomessa erilaisten vasemmisto/sosialisti-puolueiden kannatus tuntuu olevan verrattain kovaa - ainakin vaikka Viroon verrattuna, jossa ainoa selkeästi vasemmistoon kuuluva puolue Riigikogussa on sosiaalidemokraatit. Kysynnän ja tarjonnan laki toimii politiikassakin, joten jos vasemmisto/sosialismi on niin kysyttyä, alkavat kaikki puolueet lähentymään sitä. Näin mm. tapahtui Kreikassa, jossa panhelleenisten sosiaalidemokraattien (PASOK) vastavoimasta, Uusi demokratia -puolueesta tuli yhä enemmän peilikuva PASOK:ista. Tämän seuraukset näemme uutisissa aina, kun jotain kerrotaan Kreikasta.

Suomen kokoomus

Suomalainen kokoomus on yksilökeskeisyyden sijaan yrityskeskeinen. Koska yritykset ovat kollektiiveja, kokoomusta voisi sanoa jopa kollektivistiseksi puolueeksi. Merkittäviä kokoomuksessa vaikuttavia etujärjestöjä ovat mm. isojen yritysten EK, ja pienempien yritysten Suomen Yrittäjät. Yritysveron viimekeväinen lasku oli pääasiassa näiden järjestöjen lobbaama. Huominarvoista tässä on se, ettei kokoomus ajanut millään tavalla yksilöiden veronkevennyksiä.

Samoin kokoomus on ottanut implisiittisen linjan siitä, että vasemmiston ajamia "hyvinvointi"valtion lisäkustannuksia ei ohjata yritysten maksettavaksi, vaan ne katetaan veronmaksajien maksamilla veronkorotuksilla tai valtionvelalla. Siten kokoomus on ottanut implisiittisen linjan julkisen velan kasvattamiseen ja yksilöiden veronkorotuksiin.

Lisäksi kokoomus häärää aktiivisesti tietyissä ammattiliitoissa. Näitä ovat mm. Upseeriliitto, Suomen Poliisijärjestöjen liitto ja sairaanhoitajien Super. Kokoomus on ajanut voimakkaasti mm. sairaanhoitajien palkankorotuksia.

Kuten Soini ja Ruohonen-Lerner torppasivat PerSujen markkinaliberaalin Sampo Terhon työryhmän julkissektorin leikkauksia ehdottaneen raportin, samalla tapaa kokoomuksen Katainen sanoutui irti Susanna Kosken ehdottamasta työehtosopimuksien yleissitovuudesta luopumisesta.

Päätelmiä

Yksilön ja yksittäisen veronmaksajan ignoroivaa politiikkaa, julkisen velan kasvattamista ja hääräämistä valituissa ammattiliitoissa. Eihän tällaista puoluetta voi juuri libertaariksi sanoa, vaikka se olisi joidenkin kommenttien mukaan "Suomen libertaarein puolue".

Jos vasemmisto on se toinen pihtien kärki, joka puristaa yksilöä, niin suomalainen kokoomus on se toinen kärki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti