perjantai 14. maaliskuuta 2014

Kauppalehti SSAB:sta ja Rautaruukista: "Ruotsalaisjohtaja varoittaa suomalaisfuusioista"

Olen aiemmin kirjoittanut suomalaisten heikohkosta bisnesosaamisesta ja markkinatalouden tuntemisesta.

Käsitykseni tästä saa vahvistusta Kauppalehden keskiviikon jutusta, jossa SSAB:n hallituksen pj Björn Wahlström kommentoi ruotsalaisten ja suomalaisten yritysten fuusioita.

Tässä parhaimmat palat jutusta:


"Heillä on toinen tapa johtaa yrityksiä. Fuusioituminen suomalaisen yhtiön kanssa tietää isoja ongelmia. Se ei ole helppoa. Joutuu tekemään hartiavoimin töitä, että sen saa toimimaan", Wahlström selittää tuoreessa Veckans Affärer -lehdessä.


VA:n mukaan viisi fuusiovirhettä ovat seuraavat: Kulttuurierot ovat luultua isommat, niin myös erot johtamistavoissa. Ostajayhtiön asettuminen johtoon aiheuttaa konflikteja. Kahden ongelmayhtiön yhdistyminen ei vähennä ongelmia. Kokemukset aiemmista suomalais-ruotsalaisista fuusioista ovat huonot.
Esimerkiksi TeliaSoneran ruotsalaiset työntekijät eivät Veckans Affärerin mukaan alkuvuosina halunneet käydä Suomessa ja päin vastoin.
Lehti väittää myös, että suomalaisilla ja saksalaisilla yrityksillä on Ruotsissa isompia ongelmia kuin anglosaksisilla yrityksillä.


Väitänpä näin, että Suomessa - ja jutun lopussa mainitussa Saksassa - elää jonkinlainen autistinen ja kansallissosialistinen henki, joka heijastuu bisneselämään negatiivisesti. Lisäksi olen kirjoittanut, että suomalainen kulttuuri on lähempänä venäläistä kuin skandinaavista kulttuuria.

Nokian kaatuminen oli yksi esimerkki suomalaisesta yritys"osaamisesta". Näitä esimerkkejä on vaikka kuinka paljon, voit lukea niitä tästä.

Kirjoitan aiheesta pian lisää, mm. siitä, että tanskalainen Tiger päihitti suomalaisen Tiimarin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti