maanantai 10. maaliskuuta 2014

Julkinen hoitopaikka vanhukselle 6870 e/kk. What-the-fuck?

Jokin aika sitten Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) meni ehdottamaan sosiaalivaltion vastaista ideaa siitä, että vanhuksien tulisi maksaa hoitonsa itse, esim. omistusasunto myymällä. Taisivat myös ehdottaa, että vanhuksen lasten ja omaisten tulisi osallistua vanhuksen hoitokuluihin niiltä osin kuin vanhus itse ei voi niitä kattaa.

Ennen 1970-lukuahan Suomessa ilmeisesti oli jokin laki siitä, että lasten ja omaisten tuli huolehtia vanhuksen hoidosta, myös rahallisesti. Sitten tuli punainen 1970-luku ja sosiaalivaltio, ja tuo laki kumottiin "edistyksellisessä hengessä". Suomen laki ei siis tällä hetkellä juridisesti edellytä lapsia pitämään huolta ikääntyneistä vanhemmistaan. Eikö tämä ole melko kummallista? Eivätkös sosialistit nimenomaan korosta toisesta ihmisestä välittämistä ja rakkautta (NOT!)?

Itselleni on ollut jotakuinkin selvää, että huolehdin vanhemmistani sitten kun he eivät sitä itse pysty tekemään. Ja kyllä, jopa taloudellisesti. Siksi suuni todellakin loksahti auki, kun näin Iltalehden lukijaäänestyksen tulokset siitä, pitäisikö aikuiset lapset velvoittaa huolehtimaan vanhemmistaan. Noin 4/5-osaa, eli 78 % 1993 vastaajasta äänesti, että "ei". Siis WTF? Jos tuo ei nyt ole sosialistitoimittajien peukaloima äänestys, niin mitä vittua?

Samoin suuni loksahti auki, kun luin Talouselämän artikkelia kalliista hoitokodin maksuista. Ilmeisesti 5000 e/kk ei välttämättä riitä hoitokodin kuluihin. Jutun kommenttiosiossa joku kertoi julkisen hoitopaikan maksavan jopa 6870 e/kk. Siis WTF? Itse pystyn elämään hyvin noin 1500 eurolla kuukaudessa. Mihin ihmeeseen hoitokodit saavat käytettyä 3500-5300 euroa enemmän kuukaudessa? Siis WTF?

Sitten muistin, että sosiaalivaltio ja hyvävelikapitalismi. Nuo ylimääräiset eurothan menevät tietysti hyvävelikapitalisti-rakentajalle, joka on rakentanut vanhusten hoitokodin ylihintaan. Sitten osansa saavat myös järjestäytynyt hoitohenkilökunta, jonka lähtöpalkat alkavat 2500 e/kk. Jopa 4000 e/kk sairaanhoitajalle ei ole harvinaista Suomessa. Sitten on vielä lääkärit, jotka hekin ovat järjestäytyneet Lääkäriliitoksi. Lääkäriliittohan rajoittaa lääkärien koulutusmääriä hieman lakimiesliiton tapaan. Siksipä Suomessa onkin lääkäripula, koska lääkärit itse säätelevät lääkärimarkkinoiden tarjontaa.

Ja juuri siksipä vanhusten hoitopaikat maksavat Suomessa jopa 5200 e/kk tai 6870 e/kk.


Pitäisikö sitten vanhuksen myydä asuntonsa kattaakseen hoitokustannuksia?

Niin, palataanpa tähän alkuperäiseen EK:n esittämään kysymykseen. Mielestäni kyllä. Miksi yhteiskunnan tulisi rahallisesti turvata vanhuksen asunnon taloudellinen säilyminen jälkipolville?

Tässäkin nykyinen laki palvelee lähinnä rikkaita, ei yhteiskunnan köyhimpiä. Rikkailla on usein omistusasunto, köyhillä taas ei. Jos vanhuksella on pääomaa käytössään - esim. asunnon muodossa - niin miksei hän voi tätä pääomaa käyttää hoitokustannustensa kattamiseen?

Tässäkin nimellisesti köyhien suojaksi kirjoitettu hyvinvointivaltiolaki takaa pääoman säilymisen rikkailla. Jos siis olet rikas ja haluat asuntosi säilyvän jälkipolville, niin menet vanhustenhoitoon julkiselle puolelle. Ja taitaa se Kela korvata, vaikka menisit yksityiselle puolelle. Ja kun kuolet ja kupsahdat, niin jälkipolvesi saavat asuntosi - ja muut maksavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti