torstai 20. maaliskuuta 2014

Itäeurooppalaiset raksamiehet hyötyvät Suomen sosiaaliturvasta

Eihän tässä nyt mitään uutta ole.

Samalla kun Suomessa on 20 000 rakentajaa työttömänä (HS.fi 10.4.2010), ulkomailta tulleita rakennusmiehiä on 20 000 - 30 000 (rakennusalan arvio, 22.5.2010). Luvut ovat varmasti samassa suhteessa tänäpäivänä, vaikka vuodesta 2010 on jo kulunut aikaa nelisen vuotta.

Tämän epäsuhdan on yksinkertaisesti aiheuttanut Suomen avokätinen sosiaaliturva ja rakennusalan ammattiliittojen palkkapolitiikka. Miten siis? No, selitänpä.

Punainen 1970-luku ja ay-liikkeen nousu

Punaisella 1970-luvulla suomalainen työvoima alkoi järjestäytymään ay-liikkeisiin. Rakennusalan suurin ammattiliitto on Rakennusliitto. Nämä liitot alkoivat painostamaan työnantajia kohtuuttomilla palkkavaatimuksilla ja yleissitovilla työehtosopimuksilla. Suomalaisesta rakennusmiehestä yritettiin voimakkaalla ay-politiikalla tehdä samanlaista eliittityöläistä kuin vaikkapa paperimiehistä.

Niin, tiedän. Joku vasemmistolainen sanoo tähän varmasti, että kun työnantaja riistää, niin työntekijöiden on ajettava etuaan kollektiivisesti. No joo, termi riisto kuuluu sosialistiseen narratiiviin, joten suhtaudun siihen erittäin suurella varauksella. Kuitenkin se mitä tapahtui, oli se, että 1970-luvun hulluuden siivittämänä ammattiliitot menivät liian pitkälle. Raksamiesten palkat nostettiin markkinaehtoja korkeammiksi.

Neuvostoliiton sortuminen vapauttaa työvoimaa Itä-Euroopasta

Kun sitten ex-Neuvostoliitosta, Itä-Euroopasta vapautui raksatyövoimaa lännen markkinoille, alkoi työnantaja olemaan kiinnostunut heistä, koska he työskentelivät halvemmalla kuin suomalaiset, jo eliittityöläisen asemaan nousseet rakennustyöläiset. Suomalaista työvoimaa alettiin korvata itäeurooppalaisella.

Tilanne tänään

Siitä päästäänkin tähän päivään. Alussa mainitsinkin, että han-suomalaisia rakentajia on työttömänä jotakuinkin sama määrä kuin ulkomaisia rakentajia on Suomessa.

Jos Suomessa EI OLISI nykyisenkaltaista avokätistä sosiaaliturvaa, olisivat rakentajat valmiita neuvottelemaan militantista ay-politiikastaan. Rakentajien olisi valittava joko palkkatason alentaminen, tai siirtyminen toiselle alalle.

Sen sijaan ensin ay-liikkeen militantti palkka- ja työehtolinja, sitten suomalainen avokätinen sosiaaliturva on saanut aikaan markkinahäiriötilanteen, jossa maassa on samaan aikaan lähes sama määrä työttömiä suomalaisia rakentajia ja työssä olevia ulkomaisia rakentajia.

Tilanne on varmasti satanut kansallismielisten PerSujen haaviin. Yksi PerSujen projekteista onkin kotimaisen ay-liikkeen kaappaaminen punaiselta vasemmistolta.

Ratkaisu

Jos PerSujen ay-liikkeen kaappaus ei onnistu, ainoaksi ratkaisuvaihtoehdoksi jää sosiaaliturvan poistaminen. Kun rakennustyöntekijöiltä viedään sosiaaliturva pois, laskevat he palkkaansa lähemmäs ulkomaisten työntekijöiden vastaavaa, mieluiten samalle tasolle.

Tällöin ulkomaisen työvoiman "ongelma" poistuu. Pakko on paras motivaattori.

Sen sijaan jos asialle ei tehdä mitään, lopulta iso osa suomalaisista rakentajista on kortistossa, ja maassa on iso osa ulkomaisia rakennusmiehiä.

SUMMA SUMMARUM #1

Libertaarina tietysti haluaisin olla onnellinen siitä, että markkinat toimivat. Ay-politiikan avulla itsensä liian kalliiksi hinnoitellut suomalainen rakennustyöntekijä korvataan ulkomaisella. Mutta eihän nyt jumalauta sellainen peli vetele, että jopa Etelä-Amerikasta asti tulee rakentajia pk-seudulle.

Miten viturallaan han-suomalaisten työntekijöiden hinnoittelupolitiikka on, jos kesäisin kannattaa tuoda työvoimaa Etelä-Amerikasta ja ex-Neuvostoliiton eteläisistä tasavalloista?

SUMMA SUMMARUM #2

Nykyisenkaltainen, militantti & ahne ay-politiikka yhdistettynä avokätiseen sosiaaliturvaan johtaa lopulta siihen, että "huippupalkkaa" ansaitsee vain kourallinen ay-järjestäytyneitä han-suomalaisia työntekijöitä. Loput työt tekevät ulkomaiset, markkinaehtoisesti palkatut työntekijät. Näiden lisäksi valtaosa han-suomalaisista rakentajista on työttöminä avokätistä sosiaaliturvaa nauttien.

PerSujen suosio ja valtionvelka kyllä kasvaa tällä tavalla, muttei taloudellinen hyvinvointi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti