sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

168 000 euroa maataloustukea puhtaana käteen, s'il vous plaît!


IS: Näin paljon Maajussille morsian -suosikit nostivat tukia!

---

Olen aikaisemminkin kirjoittanut maataloustuista. Maataloustuet ovat pääosin jääneet pienemmälle huomiolle blogissani, koska julkissektori ja ay-liike kuppaavat valtaosan valtion ja kuntien budjeteista.

Joka tapauksessahan maataloustukia maksettiin 2011 rapeat 2,1 miljardia euroa. Siis Suomessa. Myös EU jakaa maataloustukia joillain perusteilla, ja niiden vuotuinen määrä on vähintään n. 57 miljardia 141 miljardin euron EU-budjetista.

Viimeisimmin IS on uutisoinut Maajussille morsian -tv-ohjelman maanviljelijöille maksettavista tuista. Tuet vaihtelevat aina hevostalouden n. 3 000 eurosta lypsykarjatalouden 168 000 euroon.

Aiemmassa artikkelissa laskin tukien olevan n. 33 000 euroa per tila, jos siis tuet jaettaisiin tasan kaikkien Suomen maatilojen kanssa. Tuo on varmaan hyvä mediaani, johon verrata.


SUMMA SUMMARUM

Maanviljelijälle siis hyvää keskituloisen vuosipalkkaa vastaava summa käteen - tai vielä tätäkin enemmän. Tähänkö on tultu?

Uskon, että maataloustuki toimii samalla tapaa kuin asumistuki. Jos asumistuki nostaa vuokratasoa, täytyy maataloustuenkin nostaa tuottajahintoja, joilla maajussit myyvät raaka-aineensa suomalaisille elintarvikejalostajille.

Uskon siten myös, että puheet maanviljelijöiden työ- ja hintapaineista ovat enimmäkseen kukkua - samanlaista sosialistista narratiivia kuin se, että työnantaja riistää aina työntekijää. Eihän näin tietenkään aina ole.

En haluaisi olla suomalainen elintarvikejalostaja. Joutuisin elämään puun ja kuoren välissä. Puu olisi suomalainen ylihintaa vaativa maajussi, ja kuori alhaisia sisäänostohintoja vaativa suomalainen vähittäis- ja tukkukauppa. Ei ihme, että esim. Atrian ja HKScanin osingot ovat olemattomia ja osakkeiden kurssikehitys aivan kakkendaalia.

Onko siis ihme, että ruoka on niin kallista Suomessa. Miten olisi markkinaehtoinen ja -hintainen maatalous ja ruoan hinta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti