lauantai 5. lokakuuta 2013

"Uusi Nokia" - Mikä siinä vituttaa minua?

Suomessa puhutaan paljon "uudesta Nokiasta". Haluttaisiin siis kansantaloutta pyörittämään uusi, Nokian kokoinen jättifirma.

Mutta koska suurin osa keskutelijoista tietää, että uutta Nokiaa ei synny yhdessä yössä, ollaan esitetty toinen näkökulma, jonka mukaan Suomessa pitäisi olla satoja, ellei tuhansia startup-yrityksiä.

Niin tai näin, päätarkoitus yritysten luomisessa sosiaalivaltiossa on aina se, että ne ryhtyisivät tuottamaan verotettavaa tuloa sosiaalivaltion käyttöön. Tämä on kaikessa mielessä väärin.

Lisäksi tämä näkökulma on liian dominantti. Esimerkiksi kaivosteollisuudella on Suomessa ongelmia uusien kaivosten avaamisessa, koska kaivosten alueella toimivat korpikommunistiset Pohjois-Suomen ja Lapin kunnat vaativat kaivokselta ennakkoveroa jo ennenkuin ne ovat tuottaneet yhtään mitään.

SUMMA SUMMARUM

Sosiaalivaltio ei kunnioita yrityksiä riittävästi arvontuottajina. Jos se kunnioittaisi, olisi yrityksiä huomattavasti helpompaa perustaa, ja niiden omistajat saisivat suuremman osuuden osinkoina alhaisemman verotuksen vallitessa mitä nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti