torstai 10. lokakuuta 2013

Pääjohtajilla on nyt painavaa asiaa Suomen taloudesta


 Ajattelinpa jakaa kaksi varsin hyvin Suomen nykytilannetta luotaavaa kirjoitusta.

Ensimmäinen on Helsingin Sanomien juttu OP-ryhmän pääjohtajasta, Reijo Karhisesta. Karhinen sanoo suorat sanat sosiaalivaltiosta:

"Meidän on tunnustettava, että hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen on mennyt pitkäksi. Maan hallituskin tunnusti tosiasiat elokuussa tämän rakenneuudistuspakettinsa yhteydessä. Se oli historiallinen päätös. Poliittiset päättäjät ovat nyt ymmärtäneet, että isoja uudistuksia on pakko tehdä.

Velkaantuvalla Suomella ei ole enää varaa nykymuotoisen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon: se on liian kallis ja on samalla hämärtänyt käsitteen yksilön vastuusta itsestään ja muista. Pääsääntöisesti Suomeen on rakennettu hyvä järjestelmä, mutta olemme menneet sen rajan yli, jonka jälkeen se on alkanut rapauttaa syvimpiä arvojamme ja kansakuntamme perustaa.

Hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen edellytti aikanaan kovaa työtä ja työn arvostamista, mutta nykyään se päinvastoin passivoittaa meitä. Vastuu muista ihmisistä heikkenee, kun ajatellaan, että joku muu kyllä hoitaa.

---

Toinen yhtä hyvä kirjoitus Rakennuslehdessä julkaistu EK:n puheenjohtajan ja SRV:n pääomistajan Ilpo Kokkilan haastattelu.

Myös Kokkila hahmottaa nykytilanteen varsin realistisesti:

EK:n puheenjohtaja, SRV:n pääomistaja Ilpo Kokkila huomautti Rakennusteollisuuden vuosipäivässä, että korkea elintasomme ei säily nykyisellä työtahdilla ja nykyisellä mukavuusalueella. Jopa hyvinvointivaltiomme tulevaisuus on vaakalaudalla.

Vientiteollisuutemme on menettänyt markkinaosuuttaan metsä- ja kännykkäteollisuuden murroksessa. Edes maailmantalouden elpyminen ei Ilpo Kokkilan mukaan välttämättä auta Suomea, sillä kasvavat markkinat ovat kaukana meistä.

Hänen mielestään ei ole realistista odottaa, että yhä vähemmillä panoksilla pystyttäisiin ylläpitämään yhä parempaa elintasoa. Kutistuvan vientiteollisuuden rahat eivät riitä siihen, että julkinen sektori on paisunut 56 prosenttiin kansantaloudesta.

"Meidän on mietittävä, minkälaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan meillä on varaa. Nyt sosiaalihuolto on mitoitettu sen mukaan, että sen, joka ei tee töitä, pitää voida yhtä hyvin kuin töissä käyvän."

---

Kannattaa käydä lukemassa molemmat kirjoitukset varsinaisista lähteistään. Blogissani on lainauksina vain parhaimmat palat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti