lauantai 1. joulukuuta 2012

Roosevelt, Hitler, Stalin, ja toinen maailmansota

Vähän tunnettu tosiasia tuntuu olevan se, että jenkkien toisen maailmansodan aikainen presidentti Franklin Delano Roosevelt (FDR) oli sosialisti.

Jenkkien taloushan kellahti 1929 Wall Streetin romahduksessa. Romahdusta eivät aiheuttaneet pahat kapitalistit, vaan ihan tuiki-tavalliset ihmiset, jotka ostivat itselleen osakkeita nousuhuumassa, mutta eivät osallistuneet yhtiöiden ohjaukseen juuri millään tavalla. Kun markkinoilla oli sitten näin paljon yhtiöitä, joita omistajaohjattiin puutteellisesti, niin talous sitten kellahti, kun kasvulta putosi osa pohjaa alta.

Sitten tuli Roosevelt ja teki "uuden diilin" (New Deal). Uudessa diilissä aiemmin verrattain vapaa ja kapitalistinen amerikka astui jättiaskeleen kohti sosialismia. Julkisia töitä ja virkoja lisättiin. Rakennettiin se kuuluisa Hooverin pato. Touhu oli vähän kuin Neuvostoliitossa, jopa jenkkien julisteet jäljittelivät sosialistista tyyliä: "Työläiset rakentamassa patoa" (alla).

Sosialismi oli siis muodissa 1930-luvulla - niin kansallissosialistisessa Saksassa, kommunistisessa Neuvostoliitossa, kuin rooseveltiläisessä Amerikassa.

Rooseveltilla oli kuitenkin ongelma. New Deal ei auttanut taloutta jaloilleen. Päinvastoin. Heti New Dealin jälkeen jenkkien BKT itse asiassa supistui! Muutenkin talouskasvu oli verrattain onnetonta.

Sitten Euroopassa alkaa tapahtua. Hitler aloittaa toisen maailmansodan. USA:n talous vaan ei ota juurikaan noustakseen. Rooseveltille avautuu erinomainen tilaisuus viedä USA sotaan natsi-Saksan kanssa ja pelastaa kasvonsa epäonnistuneelta talouspolitiikalta. Kuten tästä USA:n BKT-käppyrästä huomaamme, niin BKT lähtee heti jyrkempään nousuun, kun USA julistaa sodan natsi-Saksalle joulukuussa 1941.


Sota tuli siis Rooseveltille kuin "kreivin aikaan". Valitettavasti sodan seurauksena BKT lähtee aina kasvuun, koska taloudessa valmistetaan enemmän aseita, tankkeja, ammuksia ja muita sotatarvikkeita. Itse asiassa Roosevelt alkoi valmistelemaan sotaa jo ennen sodanjulistusta natsi-Saksalle lähettämällä erilaisia uhkavaatimuksia Hitlerille, kuten näistä kahdesta alla olevasta videosta tulee ilmi:Hitler vittuili Rooseveltille ankarasti, erityisesti jälkimmäisessä videossa. Samalla Hitler toi esiin Rooseveltin halun sotaan - ensimmäisellä videolla Hitler kertoo, että Roosevelt ei halua rauhanomaisia ratkaisuja. Rooseveltiä on varmasti suututtanut Hitlerin jutut. Vaikkei Aatu ollut mikään puhdas pulmunen itsekään, niin hän toi esiin sen tosiasian, että USA nimenomaan julisti sodan natsi-Saksalle, eikä toisin päin.

Ja koska Hitler oli Rooseveltin poliittinen vihollinen sotilaallisen vihollisen lisäksi, niin Roosevelt päätti panna "hynttyyt yhteen" Stalinin kanssa, ja antaa Aatulle oikein kunnolla korville. Rooseveltilla ja Stalinilla olikin verrattain erikoislaatuinen suhde. Kun säälimättömästä neuvostodiktaattorista tuli verrattain vapaan Amerikan poliittinen ja sotilaallinen kumppani, niin Roosevelt antoi Stalinille hellyttelynimen "Uncle Joe", "Joe-setä".

Kaksikko tapasikin esim. sodan aikana pidetyssä Teheranin kokouksessa salaa toisiaan ilman Churchillin läsnäoloa. Vaikka siis Churchill oli myös mukana Teheranin kokouksessa. Molempien, sekä Rooseveltin että Stalinin voidaan katsoa kuuluneen vapaamuurareihin. Roosevelt oli vahvistetusti vapaamuurari, ja myös Stalin esiintyy valokuvissa ns. napoleooni-asennossa, joka on yksi vapaamuurarien käyttämistä eletunnuksista. Itse asiassa myös Napoleon Bonaparte oli vapaamuurari. Napoleon ei siis suinkaan itse keksinyt asentoa, jossa käsi on puoliksi takin sisällä, vaan se tulee ihan rapparien looshi-menoista.

Että sellaista.

Roosevelt kuitenkin kuolee 12.4.1945 kesken toisen maailmansodan, vain vähän ennen natsi-Saksan antautumista. Lopputuloksena tapahtumaketjussa on amerikkaan jäänyt julkisen sektorin ja aseteollisuuden välinen erityinen suhde, jota kutsutaan myös nimellä "military industrial complex". Sota siis loppui, mutta aseteollisuus pysyi. Rooseveltia ja Trumania presidenttinä seurannut Eisenhower varoittaa tällä videolla kompleksista:

Sellainen oli se pyrähdys.

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista. Pearl Harbour tuli siis kuin tilauksesta. Mikäs kyykytti USAn vuosituhannen vaihteessa tuossa GDP-käyrässä?

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista. Pearl Harbour tuli siis kuin tilauksesta.

  Viittaatko tällä siihen, että Roosevelt saattoi tilata Pearl Harbourin iskun? Vai siihen, että sattui ns. hyvään saumaan Rooseveltin harjoittaman talouspolitiikan epäonnistumisen kanssa?

  Olihan jossain dokumentissa mainittu, että jenkkitiedustelulla oli hallussaan iskuun liittyvää tietoa ennenkuin se tapahtui. Samoin ilmeisesti Pearl Harbourin lähisaarilla olevia tutka-asemia oli mystisesti pois päältä iskupäivänä. Muuten japsien lentävä iskuosasto olisi havaittu tutkassa.

  Sattumaako, vaiko suunniteltu juttu? Mene ja tiedä.

  Olihan jenkeillä hallussaan 9/11-tietoakin ennen iskuja, mutta ilmeisesti se hukkui tiedustelubyrokratiaan.

  Mutta se, että tutka-asemia oli pois päältä, on jo hieman erikoista.

  Mielenkiintoista. Pearl Harbour tuli siis kuin tilauksesta.

  Kyllä. Roosevelt vielä "tuplasi", eli julisti sodan myös natsi-Saksalle. Nyt Rooseveltin talouspolitiikan epäonnistuminen peittyi sotavarustelun ja -toimien alle.

  Mielestäni Rooseveltin epäonnistunut talouspolitiikka ja sodanjulistus on hyvä pitää mielessä. Vaikka USA oli yksi toisen maailmansodan voittajista, ei se missään nimessä ollut eettisesti tai moraalisesti puhdas pulmunen.

  VastaaPoista
 3. Mikäs kyykytti USAn vuosituhannen vaihteessa tuossa GDP-käyrässä?

  Tuo on USA:n BKT (GDP) kultagrammoissa. Käytännössä siinä näkyy FED:in suorittama rahanpainaminen nousevana inflaationa, eli verrattain jyrkkä nousu ja lasku 1990-2010 johtuu siitä, että FED on painanut dollareita kiihtyvästi kohti vuotta 2012.

  Tuo 2000-luvun huippu on tietty "dotcom-kupla". Dotcom-kuplan jälkeistä laskua vahvistaa tuo dollarin heikentyminen. Kuvaajahan on siis kultagrammoissa.

  VastaaPoista
 4. Ehkä olennaisin huomio tuossa on se, että kun talous fibbaa oikein pahasti, niin silloin sota käy vallassa olevien poliitikkojen mielissä helposti.

  Näin mm. 1905 Venäjä-Japani sota. Tsaarin Venäjällä oli taloudellisia vaikeuksia, tsaari päätti helpottaa tilannetta julistamalla sodan Japania vastaan. Venäjä kuitenkin otti kunnolla turpaan. Käytännössä Nikolai II:n johtaman tsaristisen Venäjän alamäki alkoi jo tuolloin. I maailmansota pahensi tilannetta, ja Leninin saapuminen Venäjälle oli viimeinen niitti tsaarin arkkuun.

  VastaaPoista
 5. Tuskin öljysaarto ja USAn tuki liittoutuneille on japseja erityisemmin naurattanut, joten kyllä siinä jää se mahdollisuus, että on tökitty Nousevan auringon valtakuntaa niin kauan että hermo on mennyt. Harvoinpa sodankäynnissä varsinaisesti viattomia osapuolia on mutta jos USA lietsoi tieten tahtoen itsensä sotaan niin kyseessä on kyllä yksi kaikkien aikojen vedätyksistä. Jokatapauksessa erittäin mielenkiintoinen näkökulma historiaan.

  Kieltämättä aika hyvin onnistui Pearl Harbourin yllätyshyökkäys. Onkohan sattumia jo liikaa, kuka tietää.

  VastaaPoista
 6. Tuskin öljysaarto ja USAn tuki liittoutuneille on japseja erityisemmin naurattanut, joten kyllä siinä jää se mahdollisuus, että on tökitty Nousevan auringon valtakuntaa niin kauan että hermo on mennyt.

  Amiraali Yamamoto muuten varoitti Tojon hallitusta siitä, että he tulisivat häviämään sodan. Tojo ei uskonut, ennenkuin sitten tuli ydinpommia niskaan. Kova äijä tuo Tojo, mutta huonolla tavalla.

  Harvoinpa sodankäynnissä varsinaisesti viattomia osapuolia on mutta jos USA lietsoi tieten tahtoen itsensä sotaan niin kyseessä on kyllä yksi kaikkien aikojen vedätyksistä. Jokatapauksessa erittäin mielenkiintoinen näkökulma historiaan.

  Niinpä. Tämä erityisesti siksi, että USA:ta pidetään yleisesti ns. toisen maailmansodan sankarivaltiona. Jotain jo Rooseveltin pirullisuudesta kertoo se, että hän liittoutui itse Stalinin kanssa - siis miehen, jonka johtama valtio oli kaikkea sitä vastaan mitä alkuperäinen Yhdysvallat edusti. No, mutta voittajat kirjoittavat historian.

  Huomaa noissa Youtube videoissa, että kyllä Roosevelt puuttui ihan kunnolla Euroopan asioihin. Uhkaili Aatua jne. Aatu tietty antoi Rooseveltille hyvän tekosyyn sekaantua Euroopan asioihin. Puhtaita pulmusia ei ole kummallakaan puolella.

  Jenkkitalous nousi myös toisen maailmansodan jälkeen sen vuoksi nopeasti, että:

  a) sodan tuhot eivät yltäneet Pohjois-Amerikan mantereelle
  ja
  b) Amerikka möi sodan runtelemalle Euroopalle lähes kaikkea.

  VastaaPoista
 7. Kieltämättä aika hyvin onnistui Pearl Harbourin yllätyshyökkäys. Onkohan sattumia jo liikaa, kuka tietää.

  Rooseveltin kätyrit ovat hyvin voineet pistää tutka-asemat pois päältä.

  Sinäänsä aikamoinen sattuma tuo Pearl Harbour. Harvoin yllätyshyökkäys noin hyvin pääsee onnistumaan.

  Käytännössähän se yllätti jenkit kuin salama kirkkaalta taivaalta.

  Ellei sitten Rooseveltilla ollut näppinsä pelissä.

  VastaaPoista
 8. WTC-tornit olivat 2000-luvun Pearl Harbour. Samanlaisia puheita liittyy siihenkin kuin Pearl Harbouriin.

  Myös WTC-iskut tulivat täytenä yllätyksenä.

  VastaaPoista