torstai 22. marraskuuta 2012

"Suomalainen unelma". WTF?

Kaikkihan ovat joskus kuulleet amerikkalaisesta unelmasta (american dream). Sittemmin korviini on kantautunut tietoja suomalaisesta unelmasta. Kysyin, että WTF? Suomalainen unelma?

Siinä missä amerikkalainen unelma korostaa työntekoa, omia vaikutusmahdollisuuksia omaan elämään, rehellisyyttä, vapautta muiden (kommareiden) vaatimuksista, ja pääoman akkumulaatiota, niin millainen on "suomalainen unelma".

Suomalainen unelma menee jotakuinkin näin: Ollaan köyhiä. Käytetään hyväksi kaikki yhteiskunnan tuet ja ilmaiset koulutusmahdollisuudet, jotta saadaan aikaan ns. "sosiaalista nousua". Tarvittaessa tiristetään (lue: kiristetään) muilta lisää rahaa vaalien ja äänestämisen kautta. Sitten kukin on edennyt sellaiseen asemaan, johon ei olisi ollut mahdollista edetä ilman vasemmistolaista järjestelmää. Sitten odotellaan velkainen omakotitalo ja stressaava työ alla tulevaa talouslamaa ja mahdollista irtisanomista. Lopulta palataan takaisin lähtöruutuun, kun koko korttitalo sortuu mahtavalla voimalla.

Siinäpä siis sitä suomalaista unelmaa.

3 kommenttia:

 1. Rähmälläänoloa ja kyykytystä, pähkinänkuoressa. Kiusaa ja nälvintää.

  VastaaPoista
 2. Unelmanani on työllistyä tutkijaksi julkiselle sektorille.
  Siellä vaan tutkisin, joisin kahvia ja raportti syntyisi siinä sivussa. Maahanmuutosta tietenkin, koska se on voimavara.
  Vähän tähän tapaan:
  http://www.hel.fi/wps/portal/Tietokeskus/Artikkeli?urile=hki:path:/Tieke/fi/Kaupunkitutkimus/Tutkijat/joronen_tuula&current=true

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista, iese_83, somalianhistoria.

  On kieltämättä parempi, jos tietynlaiset ihmiset pidetään poissa tuottavasta ja tulosvastuullisesta työstä.

  Kuitenkin tällaisten ihmisten paikka ei olisi tutkijankammiossa, vaan kylmästi päivärahalla odottamassa työllistymistä sellaiseen työpaikkaan, jossa eivät voi olla vaaraksi muulle yhteiskunnalle.

  VastaaPoista