perjantai 9. marraskuuta 2012

Mihin maya-kulttuuri TODELLA kaatui? -No kommunismiin tietenkin!

Helsingin Sanomat: Maya-kulttuurin kohtaloksi koitui ilmastonmuutos

Olen aikaisemmin kirjoittanut muista muinaiskulttuureista, ja mihin ne kaatuivat. Olen käsitellyt mm. inkoja, ja tullut siihen tulokseen, että inkavaltio kaatui sen kommunistiseen luonteeseen. Näin tapahtui todennäköisesti myös khmeerien valtakunnalle (800-1400) Kambodzassa. Sinäänsä on myös mielenkiintoista, että kaikkien noiden valtakuntien kaatuminen ajoittuu n. 300 vuoden sisään, vuosien 1300-1600 välille.

Nyttemmin HS.fi:ssä on kirjoitettu, että maya-kulttuuri kaatui ilmastonmuutokseen. Mutta minkälainen yhteiskunta ja poliittinen järjestelmä maya-intiaaneilla sitten oli? Miten on mahdollista, että kuitenkin verrattain hitaasti tapahtunut ilmastonmuutos sitten tuhosi koko valtakunnan?

Veikkaanpa, että myös maya-kulttuuri "kehittyi" keskusjohtoiseksi suunnitelmataloudeksi, kuten inkavaltiokin. Jopa Wikipedia todistaa, että esim. inka-kulttuuri oli kommunistinen:

(lainaukset 9.11.2012)


Inkojen keskusjohtoista yhteiskuntaa on sanottu sosialistiseksi tai esikommunistiseksi.

Tavallinen kansa oli velvollinen tekemään työtä verona valtiolle.

Inkojen jälkeläiset eivät riittäneet valtion hallintoon, ja niinpä 13 vuoden ikäisistä valittiin kyvykkäimmät virkamieskouluun, ja muista tuli maanviljelijöitä ja käsityöläisiä omassa ayllussaan, sukuyhteisössään.
Väestöä siirreltiin valtakunnan alueelta toiselle, jottei kapinointi olisi niin helppoa.

Miksi maya-kulttuuri olisi ollut jotenkin erilainen saman ajanjakson muista vastaavista esiteollisista, ja esikommunistisista intiaanipohjaisista "korkeakulttuureista"?

Vaikka ilmastonmuutos oli maya-kulttuurin tuhoon myötävaikuttanut voima, oli se kuitenkin ulkopuolinen voima. Vahvasti keskusjohtoinen, mahdollisesti korruptoitunut maya-valtio ei pystynyt vastaamaan ilmastonmuutoksesta koituneisiin ongelmiin.

2 kommenttia:

 1. Kommunismiin kaatuu kaikki. Siinä olisi myös uusi, kelpo sanonta. Epäilen, että Maijjat olisi kaatuneet, jokatapauksessa ennenpitkää omaan tyhmyyteensä / raakuuksiinsa. Ironista kyllä, samaahan voisi sanoa Kommunisteistakin :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista, iese_83.

  Lue ihmeessä minun inkavaltio-teksti, jos et ole sitä jo lukenut.

  Muinaiskulttuurien ja kommunismin välillä on selvä yhteys. Kun kirjoitin inkavaltiosta, niin blogosfäärin ikuinen sosialisti Sammalkieli tuli heti kaunistelemaan inkavaltiota ja sen luonnetta. Samoin punakhmeerit ottivat nimensä 800-1400 -luvuilla vaikuttaneesta khmeerien valtakunnasta.

  Muutenkin ns. vasemmistolaisesti suuntautuneet pitävät suurena vääryytenä sitä, että eurooppalaiset konkisdatorit pistivät stopin raakalaismaisille Etelä- ja Väli-Amerikan intiaanikulttuureille.

  ---

  Mayoihin vielä tullakseni, niin maya-kulttuurin rappiosta kertoo Mel Gibsonin ohjaama "Apocalypto", jossa maya-hallitsijat haluavat kasvattaa temppelien ja ihmisuhrien määrää pelastaakseen valtakuntansa.

  Apocalypto IMDB:ssa: http://www.imdb.com/title/tt0472043/

  Elokuvassa päähenkilö on valittu uhrattavaksi, mutta pakenee sitten maya-hallitsijoiden lähettämiä takaa-ajajia.

  VastaaPoista